Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w chlebie to szybki i prosty pomysł na obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serów. Mocno serowy kalafior w towarzystwie dobrej jakości pieczywa to przepis na udany lunch czy wyjątkową kolację.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2179
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 132
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2179
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 132
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Składniki
Masło rozpuść w średniej wielkości garnku. Dodaj mąkę i ciągle mieszając, zrób zasmażkę. Kontynuuj smażenie do momentu lekkiego zezłocenia. Do zasmażki powoli wlej mleko i śmietanę, cały czas ubijając. Gotuj całość na średnim ogniu do zgęstnienia. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego: cheddar, sól i pieprz. Wymieszaj do rozpuszczenia sera i gładkości sosu.
Kalafior umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na drobne różyczki i włóż je do sosu beszamelowego. Wymieszaj, by warzywo było dokładnie pokryte serem.
Z chleba odetnij wierzchołek. Wydrąż bochenek, pozostawiając ok. 2-3 cm warstwę z każdej strony. Do chleba włóż połowę kalafiora z sosem beszamelowym. Na to połóż kwaśną śmietanę i posyp serami Gruyere i Havarti.
Wyłóż drugą część kalafiora i posyp mozzarellą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Zapiekankę w chlebie piecz przez maksymalnie 20 minut, do zrumienienia sera. Uważaj, by pieczywo nie stwardniało. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem natki pietruszki.