Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka wiejska z podudziami i boczkiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1063
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1412
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13067
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1063
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1412
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13067
Składniki
Na rozgrzanej suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
Ziemniaki, marchew, czosnek i pigwę obierz ze skóry. Potnij na mniejsze kawałki razem z podudziami kurczaka (ze skórką).
Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym. Oprósz delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem. Umieść również liście laurowe i podsmażony boczek. Polej całość wysmażonym tłuszczem, który został na patelni oraz niewielką ilością oleju.
Przykryj naczynie pokrywą i wstaw na około godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Około 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywę, by danie się przyrumieniło.
Czas: 80 min, 1 porcja = 400 kcal.Źródło: Kurier TV