Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjnego przepisu na dostępne cały rok boczniaki! Nawet jeśli uważasz je za gatunek mniej szlachetny od podgrzybków czy kurek, z pewnością zachwyci cię zapiekanka z boczniakami w formie rustykalnej tarty.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Składniki
Zagnieć mąkę z solą, posiekanym masłem i 1 jajkiem na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Opłucz boczniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój cebule w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj tymianek (odłóż kilka gałązek do dekoracji).
Zeszklij na maśle cebulę. Dodaj czosnek, gałkę muszkatołową i boczniaki. Smaż przez kilka minut (do odparowania nadmiaru wody z boczniaków).
Zalej zawartość patelni winem i duś do jego odparowania. Wówczas wlej na patelnię śmietanę i dodaj tymianek. Duś boczniaki, co pewien czas mieszając zawartość patelni – do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Zdejmij patelnię z palnika. Gdy sos nieco przestygnie, wymieszaj go z 1 jajkiem i parmezanem.
Rozłóż na stolnicy arkusz papieru do pieczenia. Oprósz go mąką. Rozwałkuj na papierze ciasto na cienki placek. Na jego środku (zachowując około 3 cm marginesu) rozprowadź farsz. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj je rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka).
Przełóż papier na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut. Podawaj zapiekankę udekorowaną gałązkami tymianku.