Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z makaronem, boczkiem i cukinią"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 272
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 272
Składniki
Cukinie umyj, pokrój w cząstki. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, posyp słodką papryką, podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, by był al dente. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż makaron, układaj cukinie, posyp boczkiem z cebulą i odsączoną kukurydzą, całość zalej masą jajeczną, posyp startym serem.
Naczynie wstaw do piekarnika na środkową półkę, zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. Zapiekankę podawaj gorącą.
Czas: około 1,5 godziny.
Zapiekankę możesz zalać sosem beszamelowym. Przygotuj łyżkę masła i łyżkę mąki, szklankę mleka, ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Na patelni zrób zasmażkę, dolej połowę mleka, wymieszaj. Dolej pozostałe mleko zagotuj, wsyp przyprawy i starty ser.Źródło: Dobry Tydzień