Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z medalionami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Składniki
Czosnek obierz i pokrój w kostkę, oderwij igiełki od 1 gałązki rozmarynu i posiekaj je . Rozgrzej 50 ml oliwy, wrzuć czosnek i rozmaryn. Zdejmij z ognia garnek z czosnkowo-rozmarynową oliwą i odstaw na 15 minut. Okrągłą żaroodporną formę posmaruj łyżką aromatyzowanej oliwy.
Ziemniaki i cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. W formie warstwami ułóż ziemniaki i cebule. Każdą warstwę posypuj solą i pieprzem oraz skrapiaj pozostałą aromatyzowaną oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 40 minut.
Polędwiczki umyj, pokrój na 4 grube medaliony. Pozostały rozmaryn i tymianek opłucz, potnij na kawałki. Do każdego medalionu przyłóż po kilka kawałeczków ziół i obwiąż mięso nitką. Medaliony smaż 8 min na oleju. Posyp solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, trzymaj w cieple. Dymki potnij w plasterki, krótko podsmaż je na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dolej 4–5 łyżki wody i gotuj 2 min.
Ostudź, wymieszaj z twarożkiem, przypraw. Ocet utrzyj z solą oraz pieprzem. Dodaj miód i pozostałą oliwę. Pomidor pokrój w kosteczkę, wymieszaj z roszponką i winegretem. Zapiekankę podawaj z mięsem oraz sałatką. Medaliony polej sosem z twarożku i dymki.
ok. 1 godziny. 1 porcja ok. 510 kcal.Źródło: Tina