Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 129
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 105
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 129
Składniki
Na osolony wrzatek wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z 2 łyzkami oliwy.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na pozostałej oliwie, wymieszać z makaronem, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Boczek pokroić w cienkie plasterki a szynkę w plastry a potem paski.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki.
Na makaronie ułożyć warstwę szynki, pokryć ją plastrami pomidorów, a potem boczku. Całosć opruszyć grubo mielonym pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce, posypać nim zapiekankę. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.