Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z wołowiną i talarkami z polenty"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1664
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 699
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1664
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 699
Składniki
Na talarki z polenty zagotuj mleko ze szklanką wody. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając. Pod koniec dodaj ser i oregano.
Do polenty dodaj purée z ziemniaków i mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj i zagnieć ciasto (2-3 minuty). Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na podsypanej mąką desce i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozgrzej olej w rondlu. Posiekaj warzywa. Najpierw podsmaż cebulę (2 minuty), potem dodaj marchewkę, selera i czosnek. Smaż 2-3 minuty, po czym odłóż na bok i wyłóż na patelnię mięso. Dodaj wino i przecier. Zmniejsz ogień, przykryj, duś 45 minut. Na 15 minut przed końcem odkryj, dodaj podsmażone warzywa, fasolkę i oregano. Przypraw do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyjmij z lodówki polentę i wykrój z niej talarki. Ułóż je na wierzchu dania, tak aby zachodziły jeden na drugi. Wymieszaj śmietanę z serem, polej nią zapiekankę. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.Źródło: Olivia