Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z ziemniakami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około 60 min w tempertaurze 180°C. Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone jajka wymieszaj ze 100 ml mleka i wylej na wierzch zapiekanki. Patelnię przykryj pokrywką, duś 30-40 min.
45 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie