Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywna rozpływająca się w ustach zapiekanka z ziemniakami ,boczkiem, cebulką i serem.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 84
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 58
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 99
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 84
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 58
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy ziemniaki następnie plastry boczku, na połowie pokrojoną cebulkę na drugiej paprykę oraz starty ser. Układamy tak dwa razy i 3 warstwa to ziemniaczki.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy make, oraz mleko i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do momentu aż mleko osiągnie tak wysoką temperaturę że sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy wg gustu solą, pieprzem oraz gałką. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na termoobiegu przez 10 minut. Następnie przez 15 minut bez termoobiegu. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zanim zapiekankę pokroimy odstawiamy ją na 10 minut.