Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-01-2021
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę odciążyć dietę po świętach:)
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 632
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 632
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 196
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, zagotować wodę i gotować ziemniaki ok 4 minut, odłożyć na sitko, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Następnie wyłożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i posolić wydrążone, odstawić na 15 minut a następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół a potem na cienkie prążki. Czosnek posiekać.
W misce zmieszać cukinię z serem, dodać czosnek i cebulę oraz zioła i trochę soli, polać łyżką oliwy i wymieszać. Na dno naczynia wylać łyżkę oliwy, położyć ziemniaki, polać łyżką oliwy popieprzyć i posolić. Na to wyłożyć cukinię, a na wierzch grube plastry pomidorów - które na koniec posolić i posypać oregano, polać resztą oliwy. Przykryć naczynie przykrywką albo folią aluminiową, piec w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem a następnie 30 minut odkryte.