Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1193
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12211
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1193
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12211
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, zalej wodą. Gotuj w mundurkach z do- datkiem soli do miękkości. Odlej, pozostaw do ostudzenia. Zimne ziemniaki obierz z łupin, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki oraz jedno całe jajko. Starannie wyrób masę, dopraw ją do smaku solą. Dno oraz boki tortownicy posmaruj masłem (lub wyłóż pergaminem). Nałóż masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch.
Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, wymieszaj z papryką, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na masę.
Śmietankę zmiksuj z pozostałymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zalej masę tuńczykową. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 35 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.Źródło: Świat kobiety