Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zapiekankę ziemniaczana z pulpetami z mięsa mielonego.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 28
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 28
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).
Mięso mielone przełożyć do miski doprawić solą pieprzem. Dodać jedno jajko, drobno posiekaną cebulę oraz 2 pełne łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych (tutaj również możemy zastąpić bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut.