Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny kurczak w kostkę, pod pierzynką z warzyw i żółtego sera.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1171
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11900
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1171
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11900
Składniki
Ryż gotujemy według przygotowania. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros + papryka słodka +papryka ostra. Na patelnie dajemy 2 łyżki oleju, smażymy mięso. Warzywa kroimy w kostkę, następnie smażymy na tłuszczu od mięsa. Ser żółty robimy na tarce lub w plastrach.
Po ugotowaniu i odcedzeniu ryżu, wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos 3 łyżki majonezu i 3 łyżki kechupu mieszamy ze sobą, następnie wylewamy sos na ryż i ponownie mieszamy. Następnie na ryż układamy wcześniej usmażone mięso, na mięso kładziemy warzywa i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upływie 10 minut na samą górę układamy ser żółty, następnie zapiekamy aż ser się całkowicie rozpuści. Można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego