Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka pachnące pomarańczą"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 467
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 467
Składniki
Żeberka umyć, oczyścić i podzielić na porcje. Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. W wysokim rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek.
W małym słoiku wymieszać dżem, keczup i oberwane z gałązek listki tymianku. Dodać do cebuli. Zagotować, zdjąć z ognia. Żeberka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, zalać przygotowaną marynatą.
Schłodzić. Najlepiej zamarynują się, gdy będą leżały w lodówce przez noc. Żeberka ułożyć w brytfance, pomiędzy powkładać plastry pomarańczy i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 50-60 minut. Podawać z owocami i kluseczkami.Źródło: Twoje Imperium