Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba mój ulubiony sposób na żeberka. Z własną kapustą – pycha.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 236
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 236
Składniki
Umyte, osuszone żeberka pokroiłem na kawałki, oprószyłem solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Do naczynia żaroodpornego wlałem odrobinę oleju, wrzuciłem listki laurowe i ziele angielskie. Na olej położyłem pokrojone żeberka i przykryłem kapustą. Delikatnie przemieszałem, tak żeby mięso było na wierzchu.
Wstawiłem do piekarnika na 190 stopni, piekłem 1,5 godziny. Podawałem z ziemniakami posypanymi koperkiem, bez dodatkowej surówki. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed pieczeniem przepłukać zimną wodą.
Przed podaniem lepiej sprawdzić czy żeberka są miękkie, wiadomo różne piekarniki różnie pieką no i mięso też ma swoje „widzimisię”.