Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka pieczone w słodkich malinach"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
80 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na ok. 5 porcji
Naczynie do zapiekania smaruję olejem. Żeberka myję, usuwam błony, dzielę na małe kawałki (po 2-3 kostki). Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obieram i kroję w piórka. Dno naczynia wykładam cebulą (2/3 z całości), na cebuli układam żeberka.
Mieszam keczup, dżem, sos worcester i sos sojowy, aż uzyskam gładki sos (można zmiksować). Tym sosem smaruję żeberka, wykładam na nie pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywam (jeśli naczynie nie ma pokrywki, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej). Piekę w temp. w 180°C ok. godziny.
W takim sosie robię też żeberka na grillu. Obie wersje polecam! Elżbieta Połowniak ze Stalowej WoliŹródło: Kobieta i życie