Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które dzisiaj proponuję pochodzi ze starego bardzo starego zeszytu mojej babci. Danie proste, szybkie no i muszę powiedzieć smaczne , są to żeberka pieczone w ziemniaczkach startych na tarce tak jak na placki ziemniaczane.
naczynie żaroodporne , nóż, miska, tarka,
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 252
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 252
Składniki
Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą. Żeberka oczyścić, opłukać i osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w chłodnym miejscu na 60 minut. Masę ziemniaczaną doprawić pieprzem i solą włożyć przygotowane żeberka i wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 - 70 minut. Podawać z ulubioną surówką. Fajnie smakuje w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej. Rada; Danie należy podawać zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień danie już nie jest takie smaczne, to tak jak placki ziemniaczane. Czas przygotowania około 60 minut+ czas marynowania + czas pieczenia
Przygotowanie żeberek.
Masę ziemniaczaną doprawić pieprzem i solą
Włożyć przygotowane żeberka i wymieszać.
żeberka gotowe do podania.