Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka w aromatycznym sosie"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i łyżką mąki. Zrumienić na oleju, skropić wodą. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, obłożyć nią mięso. Piec godzinę w temp. 180°C.
Marchew obrać, opłukać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem mleka. Przestudzić i pokroić w paski.
Żeberka wyjąć z piekarnika, odłożyć w ciepłe miejsce. Do powstałego sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Polać sosem żeberka.
ok. 80 minut
Żeberka można podać z ziemniakami piure, gotowanym ryżem lub bagietką. Obowiązkowym dodatkiem jest też sałata.Źródło: Twoje Imperium