Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w miodowej glazurze"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 331
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4005
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 331
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4005
Składniki
70 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 4,10 zł • Przepis dla 4 osób
Żeberka oczyść, umyj i osusz. Nie tnij ich na porcje, tylko podziel na połowy.
Wymieszaj razem miód, keczup, oliwę, sos sojowy, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz przyprawy – pieprz cayenne, sól, tymianek i kminek.
W przygotowanej w ten sposób marynacie obtocz żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Rozłóż pasy żeberek na rozgrzanym grillu i piecz na wolnym ogniu z obu stron, co jakiś czas je obracając i skrapiając wodą mineralną (około 40 minut). Mięso powinno być miękkie i soczyste.
Grillowane żeberka pokrój w węższe paski. Podawaj je z dodatkiem surowych warzyw. Każdą porcję warto posypać pokrojonym w ukośne pierścionki porem lub prażoną cebulką.Źródło: Kobieta i życie