Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka w sosie"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 634
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 197
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 634
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 197
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie posyp je przyprawami i mąką. Zrumień żeberka przez chwilę na oleju, skrop wodą i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 40 minut.
Marchewki oczyść, obierz i opłucz. Ugotuj marchew z dodatkiem mleka. Gdy wystygnie, pokrój ją w cieniutkie paski. Możesz też użyć pasków marchewki z mrożonej włoszczyzny.
Miękkie mięso wyjmij, trzymaj je w cieple. Do sosu powstałego w trakcie duszenia mięsa dodaj marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Połącz wszystkie i duś przez kilkanaście minut.
Na talerz wyłóż żeberka i polej je sosem. Podawaj je z ziemniakami piure i sałatą wymieszaną ze śmietaną lub jogurtem.Źródło: Na żywo