Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla zwolenników ostrych potraw. Więcej na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Żeberka: dzień przed przygotowaniem potrawy żeberka dzielimy na mniejsze części, nacieramy solą, pieprzem i chili i wkładamy do lodówki na noc. Następnie żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy szklanką octu (można lekko rozrzedzić wodą) i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5-2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory blanszujemy i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i pędy bambusa dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem, chwilę dusimy, a następnie zalewamy winem. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, octem i sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy upieczone żeberka (można dodać wraz z pozostałym z pieczenia sosem). Dusimy kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody, zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Podajemy z ryżem. Potrawa średnio ostra. Dla lubiących bardziej ostre potrawy sos można jeszcze przyprawić chili.