Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka zapiekane z fasolą"
Składniki
Umyte, osuszone żeberka kroimy na porcje. Nacieramy majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem i solą. Smarujemy keczupem i na trzy godziny wstawiamy do lodówki, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Fasolę osączamy z zalewy, równą warstwą rozkładamy na żeberkach. Obrane cebule drobno kroimy, mieszamy z sokiem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i pieprzem. Sosem zalewamy żeberka z fasolą.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC i pieczemy, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia danie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 420 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 78 gŹródło: Rewia