Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zielone ruloniki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10472
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10472
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Składniki
Przebrane, pozbawione ogonków oraz dokładnie umyte liście szpinaku osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub pozostaw na sicie do osączenia.
Umyty i osączony szpinak posiekaj, włóż do wysokiego naczynia. Lekko zmiksuj, a następnie dodaj 3-4 łyżki mleka. Miksuj dalej, aż szpinak się dokładnie rozdrobni. Wlej pozostałe mleko. Miksuj do połączenia składników.
Do miski wbij dwa całe jajka. Wsyp mąkę przesianą razem ze sporą szczyptą soli. Dodaj mleko szpinakowe. Ubij trzepaczką na gładkie ciasto. Dopraw je do smaku odrobiną gałki muszkatołowej.
Ciasto odstaw na około 15 minut, aby nieco zgęstniało. Patelnię rozgrzej, posmaruj cienką warstwą oleju. Zgęstniałe ciasto naleśnikowe przemieszaj. Nałóż porcję na patelnię, smaż naleśnik z dwóch stron. Odłóż na talerz. W ten sam sposób przygotuj kolejne naleśniki.
1/3 sera żółtego pokrój w cienkie paseczki. Resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Każdy naleśnik posyp startym serem, zroluj. Ułóż w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Obłóż paskami żółtego sera. Oprósz słodką papryką i suszonym chili. Zapiekaj około 10 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety