Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zielony chłodnik"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Składniki
Szczaw przebierz i umyj. Dokładnie go osusz na ściereczce lub w wirówce do sałat. Wywar zagotuj i zalej nim szczaw. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
Ogórki umyj, osusz i pokrój. Jednego w długie plastry, drugiego w drobną kosteczkę.
Dymkę oczyść, umyj i drobno posiekaj razem ze szczypiorem (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Do schłodzonego wywaru ze szczawiem dodaj posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i pokrojonego w kostkę ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z chłodnikiem.
Zupę wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z cząstkami jajka udekorowaną plastrami ogórka i szczypiorem.
Czas przygotowania: 45 minut 365 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień