Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem! I już sama nazwa mówi, że musi być smacznie. Zapewne ile kucharzy, tyle wersji placków ziemniaczanych. Dlaczego jest ich aż tyle i powstają kolejne? Bo są po prostu pyszne!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj np. Thermomix’a. Odciśnij z nadmiaru płynu.
Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. Smaż z obu stron na rumiano.
Awokado przekrój na pół wzdłuż, przy pomocy noża usuń pestki /ale ich nie wyrzucaj/.
Przełóż awokado do moździerza lub miseczki, rozgnieć, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili oraz ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Do awokado wyciśnij sok z połowy limonki, posól do smaku, całość dobrze wymieszaj. Dodaj z powrotem pestki, by awokado wolniej ciemniało.
Plastry boczku przesmaż na suchej patelni z obu stron, tak by tłuszcz się wytopił a boczek przybrał formę chipsa.
Na gotowy placek ziemniaczany nałóż porcję awokado, 2 chipsy z boczku i zakryj kolejnym plackiem. Powtarzaj dla kolejnych 7 porcji, udekoruj bazylią.