Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki pieczone z kurkami i boczkiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20683
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20683
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Studzimy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone, starannie umyte kurki. Smażymy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wykładamy plastrami boczku. Zimne ziemniaki kroimy w plasterki, ćwiartki, grubsze frytki itp. Układamy w naczyniu na przemian z kurkami, posypując każdą warstwę pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, siekanym szczypiorkiem i częścią utartego żółtego sera.
Całość zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkiem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz resztą sera. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Posypujemy natką.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 488 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia