Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W 503. odcinku programu „Ewa Gotuje” na drugie danie pojawiły się ziemniaki po irlandzku. To nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. Pyszna potrawa świetnie rozgrzewa i naprawdę dobrze syci.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski. Dodać śmietanę, boczek oraz pokrojony w kostkę ser cheddar (trochę zostawić). Dorzucić posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie posypać serem startym na dużych oczkach i zapiekać jeszcze przez kilka minut - aż ser się roztopi.
Podawać na ciepło z mixem sałat, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.