Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po ukraińsku to szybka i prosta przystawka lub dodatek do obiadu, gdy masz zapas (najlepiej) młodych ziemniaków i pęczek natki pietruszki. Do przyrządzenia tej pysznej potrawy możesz także użyć ziemniaków, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy, że dobrze umyjesz je gąbką – nie musisz ich obierać ze skórki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10-15 minut. W międzyczasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Umyj pietruszkę i drobno poszatkuj natkę.
Odcedź ugotowane ziemniaki z wody i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. W dużej misce wymieszaj oliwę lub rozpuszczone masło z natką pietruszki i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć odsączone ziemniaki do marynaty i dokładnie wymieszaj, by każdy ziemniak był oblany tłuszczem.
Rozsyp ziemniaki na dużej blasze piekarnika i piecz przez ok.25 minut (lub do miękkości) w 180°C. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ziemniaki, by równo się zarumieniły. Upieczone ziemniak podawaj od razu, w towarzystwie ulubionego dipu, sałatki lub mięsa. Ziemniaki nie tracą na świeżości nawet drugiego dnia. Możesz je odsmażyć na patelni, aby podać je na ciepło.