Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z kurkami to doskonałe połączenie pożywnych i bogatych w smak produktów. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, lecz ta prostota czyni je na tyle wykwintnym, że możesz zaserwować je na świątecznym stole lub podać na rodzinnym obiedzie. Istnieje wiele wariacji przedstawiających przygotowanie ziemniaków z kurkami. Danie można smażyć na patelni, upiec w piekarniku lub ugotować w szybkowarze. Można użyć świeżych, mrożonych lub marynowanych grzybów, a całość wzbogacić mięsem, serem czy śmietaną. Podczas przygotowania potrawy ziemniaki stają się przesycone aromatem leśnych kurek, czosnku i przypraw. Do podania najbardziej pasuje natka pietruszki i świeży koperek.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 224
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 224
Składniki
Zalej grzyby zimną wodą i odstaw na 30 minut. Dokładnie wypłucz i przełóż kurki do rondla. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w podłużne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć liść laurowy i cebulę. Podsmaż, aż będzie błyszcząca. Następnie dodaj czosnek, ziemniaki i grzyby. Przesmażaj na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie podlej wodą lub bulionem, przykryj pokrywą i duś do miękkości Na koniec dopraw solą i pieprzem i podawaj. Danie posyp posiekaną natką pietruszki i świeżym koperkiem.