Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są wdzięcznym składnikiem do robienia potraw. Jedną z takich potraw jest tzw. babka ziemniaczana. Ja nazywam to ziemniaki z nadzieniem, ponieważ to nadzienie robi smak tej potrawy.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach tak jak na placki ziemniaczane.
Ser żółty kroimy na małe kostki.
Pomidory suszone również kroimy.
Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do startych ziemniaków, dodajemy sól, pieprz, majranek, całe jajko, pokrojone plastry boczku i mieszamy. Patrzymy jaka jest konsystencja jak jest bardzo rzadka dodajemy mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia.
Przygotowaną blaszkę, u mnie jest to forma silikonowa smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do formy wlewamy masę ziemniaczaną z dodatkami i posypujemy z góry papryką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C góra/dół i pieczemy do zarumienienia około 30-50 min, ale to zależy od piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy, aż babka będzie sucha w środku, sprawdzając patyczkiem. Jak już to mamy to wyjmujemy dodajemy ulubione dodatki i sosy i smacznego.