Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zimny keks ziemniaczano-orzechowy"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 28
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 28
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, ugotuj w posolonej wodzie (ok. 25 min). W tym czasie połowę orzechów mocno rozdrobnij w blenderze. Szczypiorek opłucz, posiekaj. Twardy żółty ser drobno zetrzyj.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ziemniaki odcedź, przestudź. Obierz z łupinek i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków albo zmiel w maszynce do mięsa. Odłóż, by ostygły.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź. Foremkę keksową posmaruj olejem i wyłóż folią spożywczą.
Ziemniaki zmiksuj z twarogiem, zblendowanymi orzechami, startym serem i masłem. Dodaj ubitą śmietanę, wlej żelatynę. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem, dok ładnie wymieszaj. Napełnij nią foremkę.
Wierzch posyp grubo posiekanymi pozostałymi orzechami, lekko je do ciśnij. Keks schłodź (min. 2 godz.). Wyjmij w formy, pokrój na porcje. Ew. każdą przewiąż liściem pora.
Błyskawiczny serniczek z groszkiem
Nie masz czasu na gotowanie i studzenie ziemniaków? Przygo tuj dla gości pikantny smakołyk według sprawdzonego pomysłu. Zajmie ci to kwadrans, a potem wystarczy tylko poczekać, aż blok stężeje w lodówce.
Krok 1. 1/2 kg mielonego twarogu utrzyj z 100 ml śmietany 18 proc. Dodaj posiekany koperek, 5 dag startego żółtego sera, osączoną puszkę groszku konserwowego i 1 oczyszczoną, posiekaną czerwoną paprykę.
Krok 2. Masę przypraw solą, piep rzem, połącz z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody.
Krok 3. Masą napełnij foremkę keksową wyłożoną folią spożywczą i plasterkami szynki konserwowej. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz.Źródło: Tina