Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziołowa kaczka"
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 359
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 728
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16898
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 143
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 359
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 728
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16898
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 143
Składniki
Kaczkę umyj, natrzyj ją z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem czarnym i ziołowym. 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem. Wsyp po szczypcie ziół oraz papryki słodkiej i ostrej. Przygotowaną marynatą natrzyj skórę oraz środek kaczki. Owiń, pozostaw w lodówce na całą noc.
Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce. Do środka włóż pozostałe ząbki czosnku. Nakryj naczynie. Piecz 2,5 godziny w temp. 180°C. Co pewien czas polewaj pieczyste sosem wytworzonym podczas pieczenia. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrywkę, aby skórka się zrumieniła.
Możesz także przed pieczeniem do środka kaczki włożyć cząstki jabłek oraz obłożyć nimi tuszkę kaczki z zewnątrz. Z mięsa oraz jabłek powstaje pyszny sos. Podaj z ryżem.
<strong>Justyna Golarz z Dąbrowy</strong>Źródło: Takie jest życie