Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziołowe jajka po szkocku z marchewką i dymkami"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 87
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 402
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1134
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 87
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 402
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1134
Składniki
Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w słupki. Masło rozgrzej na patelni, smaż na nim pokrojone warzywa przez 8 minut. Pod koniec oprósz solą oraz cukrem. Zdejmij z ognia i odłóż na bok. Do garnka włóż 4 jajka. Zalej wodą. Gotuj 4 minuty, odcedź, przestudź, polewając zimną wodą.
Trybulę oraz natkę opłucz, drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem i pozostałym jajkiem. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone jajka obierz, oblep mięsną masą, obtocz w tartej bułce. W garnku o grubym dnie albo we frytownicy rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż przygotowane jajka po szkocku. Smaż je 2–3 minuty na złoty kolor. Potem wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Liście sałat opłucz, osusz, ew. porwij na kawałki. Paprykę oczyść, strąk umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i szczypiorek wymieszaj. Miód połącz z octem, bulionem i oliwą. Sos przypraw solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, przemieszaj. Podawaj z mięsem. ok. 30 minut 1 porcja 490 kcalŹródło: Tina