Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Złocisty mintaj w cieście francuskim"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 45
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 45
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Składniki
Wytnij z tektury szablon w kształcie ryby. Przyłóż szablon do rozmrożonego ciasta francuskiego i wytnij 2 ryby. Z resztek ciasta wytnij foremką gwiazdki. Przygotowane elementy potrawy włóż do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę, seler oczyść, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, pokrój w talarki, rozmaryn posiekaj. Stop masło i podsmaż przygotowane warzywa. Przypraw solą, pieprzem czarnym oraz cytrynowym, papryką słodką i ostrą. Ostudź warzywa.
3. Filet z mintaja rozmroź, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem cytrynowym.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rybę wyciętą z ciasta. Na ciasto połóż warzywa oraz pokrojonego mintaja (przy brzegach pozostaw puste miejsca). Nakryj drugim kawałkiem ryby z ciasta. Mocno sklej brzegi, aby nie wypadł farsz. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem. Przyklej do niego gwiazdki i także posmaruj je białkiem. Z ziarenek pieprzu zrób oczy ryby.
Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C na złoty kolor. Podaj na zimno lub na gorąco, np. z barszczem lub na przystawkę. Do przygotowania potrawy możesz użyć ryb słodkowodnych i morskich.
Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Wyszła pyszna, efektowna potrawa.
<strong>Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic</strong>Źródło: Bella Relaks