Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żołądki, żołądeczki mniam pychotka o ile ktoś lubi podroby ja dziś przygotowałam żołądki indycze w sosie własnym z dodatkiem pieczarek i cebuli
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 98
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 98
Składniki
Na początek po swojemu oczyścić żołądki indycze i wymoczyć je w kilku zimnych wodach, następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku. Do garnka wlać 600 ml wody dodać żołądki pokrojone na mniejsze części wsypać suszoną włoszczyznę dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć gaz dużego palnika na najmniejszy i gotować pod pół przykrytą pokrywką do czasu aż żołądki będą miękkie ( zajmuje to dobre ponad trzy godziny )
Jak już żołądki są miękkie ( to są indycze duże więc dłużej je trzeba gotować aby były miękkie ) a woda prawie wyparowała i zostało około 0,5 szklanki wtedy dodać por pokrojony w kółka, zamieszać i nadal dusić pod przykryciem, następnie dodać pokrojone bez nóżek pieczarki i również dusić, jeżeli ktoś lubi pieprz ziołowy można dodać 0,5 łyżki i dalej dusić do pełnej miękkości żołądków
Gdy już żołądki są w pełni miękkie a woda pawie całkowicie wyparowała i jest na niej widoczny taki kożuszek wtedy dodać cebulę pokrojoną w piórka i nadal chwile poddusić do miękkości cebuli, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zamieszać i zdjąć z ognia. Sos z mięsa i wody powinien wyjść dość gęstawy bez dodatku mąki i innych ulepszaczy
Tak przygotowane żołądki w sosie podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem oraz ogórkiem kiszonym. Żołądki tak przygotowane mogą być jako dodatek do różnego rodzaju kasz a nawet można zajadać z chlebem zresztą kto jak lubi i z czym lubi. Żołądki indycze nie do końca będą mięciutkie no chyba że wytniemy wszystkie części twardawe i zostanie sam jak ja to nazywam miąższ mięsny