Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zpiekanka orientalna, w kruchym cieście"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10049
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 120
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 275
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10049
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 120
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 275
Składniki
Na ciasto wymieszaj mikserem mąkę z masłem. Stopniowo dodawaj wodę. Na koniec zagnieć ciasto ręcznie na blacie podsypanym mąką. Rozwałkuj je do wymiarów ok. 30 x 40 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż najpierw cebulę (2-3 minuty), dodaj cukinię i marchewkę oraz orientalną przyprawę. Smaż 3-4 minuty i ostudź.
Wymieszaj warzywa z mięsem mielonym, kolendrą, połową bułki tartej, pomidorami i orzechami. Przypraw do smaku. 4 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki ciasto i przełóż je na półkę. Posyp resztą bułki tartej. Wyłóż na ciasto farsz, pozostawiając wolny brzeg szerokości 6 cm. Zawiń ten brzeg na farsz i posmaruj go roztrzepanym jajkiem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz 45-50 minut, aż ciasto będzie złote, a farsz przypieczony. Posyp listkami kolendry. Podaj z gęstym jogurtem naturalnym i cząstkami cytryny.Źródło: Olivia