Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zrazy wołowe"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Ogórek, paprykę oraz boczek kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w talarki. Wołowinę rozbijamy tłuczkiem i pieprzymy (nie solimy). Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą. Na środku układamy słupki ogórka, papryki, boczku oraz 2-3 talarki cebuli i posypujemy mieloną czerwoną papryką.
Boki plastrów mięsa składamy do środka, a następnie zawijamy każdy plaster w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy roladki w mące i obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli mięso puści sok, zlewamy go do garnuszka i dolewamy na patelnię trochę oleju.
Zrazy przekładamy do szerokiego rondla, zalewamy wodą (ok. 500 ml), dodajemy sos ze smażenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i suszone grzyby. Na patelni po roladkach szklimy na oleju pozostałą cebulę i dodajemy ją do rondla z mięsem. Zrazy dusimy ma małym ogniu 2-3 godz., aż mięso będzie miękkie. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z częścią wywaru.
(bez czasu gotowania): 25 minut; Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie