Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo miękkie i kruche zrazy wołowe w sosie własnym! :)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5953
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 141
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 304
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5953
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 141
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 304
Składniki
Z szpondru wycinamy kości, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę soli lub kostkę wołową, ziele angielskie i gotujemy wywar około godziny. Resztę szpondru kroimy na plasterki i podsmażamy. Wołowinę kroimy na plastry (ok. 1cm) i rozbijamy je na cienkie płaty. Każdy plaster mięsa solimy, pieprzymy i smarujemy łyżką musztardy. Na musztardę wykładamy kawałki ogórka kiszonego, piórka cebulki i po plastrze podsmażonego szpondru. Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał. Zrazy spinamy wykałaczkami.
Roladki obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na tłuszczu, który wytopił się ze szpondru, jeśli jest go za mało, dolewamy oleju.
Podsmażone zrazy gotujemy w wywarze (bez kości) około 2 godziny na małym ogniu. Jeśli roladki są już miękkie, wyjmujemy je z garnuszka. Gdy sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go. Około 1.5 łyżki mąki rozpuszczamy w 100ml wody, dodajemy do sosu i zagotowujemy. Ze zrazów wyciągamy wykałaczki i z powrotem wkładamy je do sosu. Smacznego! :)