Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z karkówki z pieczarkami to klasyczne danie, które sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, zarówno w tygodniu, jak i od święta. Aromatyczny i mocno grzybowy sos świetnie komponuje się z kruchą i miękką karkówką. Całość jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Obiad robi się niemal sam! Wystarczy od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. To idealny pomysł na drugie danie dla zapracowanych.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 213
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 213
Składniki
Mięso umyj i podziel na 4 kotlety. Rozpłaszcz je między dłońmi i obficie posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety podsmaż na złoto z każdej strony przez 3-4 minuty. Mięso odłóż na bok. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki dobrze oczyść i pokrój w plasterki. Na tę samą patelnię wlej oliwę z oliwek. Dołóż cebulę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut do zmiękczenia cebuli.
Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i gotuj całość przez 1 minutę. Włóż z powrotem na patelnię mięso. Danie duś pod przykryciem przez następne 30-45 minut, do miękkości mięsa. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów. Wyjmij kotlety i ułóż je na talerzu.
Przelej niewielką ilość sosu do szklanki i wymieszaj z mąką. Przelej mieszaninę z powrotem na patelnię. Mieszaj do zgęstnienia, a następnie polej sosem wyjęte wcześniej mięso. Zrazy z karkówki z pieczarkami podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.