Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zrazy z konserwową papryką"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać i pokroić na kawałeczki. Cebulę obrać, pociąć w cienkie cząstki. Paprykę marynowaną przełożyć na sitko i odsączyć z zalewy. Ewentualnie pokroić ją na mniejsze kawałki.
Płaty wołowiny zrazowej lekko rozbić (najlepiej przez woreczek foliowy) i posmarować musztardą. Na każdym płacie położyć kawałek papryki i kilka cząstek cebuli. Ciasno zrolować. Spiąć wykałaczkami albo przewiązać mocną nicią kuchenną.
W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć zarazy. Zrumienić je ze wszystkich stron na dużym płomieniu. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Wyjąć z garnka. Na tłuszczu ze smażenia zrazów zrumienić cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Zasmażyć. Posypać solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Podlać 0,5 l wrzątku. Wsypać bulion. Wymieszać, żeby się rozpuścił. Do garnka ponownie włożyć zrazy. Przykryć i dusić na średnim płomieniu około 90 minut.
Brukselki oczyścić, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Gotowe zrazy wyjąć z garnka. Sos zmiksować, ewentualnie dolać do niego odrobinę wrzącej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie włożyć do niego zrazy i mocno podgrzać. Zrazy podawać polane sosem w towarzystwie brukselki. Ewentualnie udekorować danie gałązkami świeżego tymianku.Źródło: Życie na gorąco