Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Arbuzowiec na zimno"
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 145
Wiele z osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie...
Odsłon: 58
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 268
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 145
Wiele z osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie...
Odsłon: 58
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 268
Składniki
Galaretki cytrynowe rozpuść w połowie podanej na opakowaniu porcji wody. Odstaw do schłodzenia. Jajka sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie serek homogenizowany.
Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo dodaj ją do ucieranej masy serowej. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Przełóż przygotowaną masę serową. Wstaw całość do lodówki, aby sernik stężał (na ok. 40 minut).
Galaretki malinowe rozpuść w połowie przewidzianej ilości wody. Odstaw do schłodzenia. Arbuza przekrój, specjalną łyżeczką wydrąż kulki. Porozkładaj je na serniku na zmianę z lekko rozmrożonymi malinami. Zalej galaretką, odstaw do stężenia. Ozdób posiekanymi orzeszkami.
Czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal, cena 1 zł.
Arbuz doskonale smakuje również z... kawą. Zalej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody, wymieszaj. Trzy plastry arbuza (bez skórki i bez pestek) zblenduj razem z łyżeczką cukru, odrobiną soku z limonki i kilkoma kostkami lodu. Rozłóż do małych szklaneczek, zalej zimną kawą. Napój udekoruj skórką z limonki.
Inny efekt smakowy uzyskasz, układając na serniku kulki melona.Źródło: Świat kobiety