Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Awokado i melon"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Melon umyj, przekrój na pół. Obierz owoc ze skórki, usuń nasiona. Miąższ pokrój na podłużne kawałki. Opłucz pod bieżącą wodą awokado. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestkę. Miąższ pokrój na ósemki.
Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Część pozostaw do sosu, resztą skrop kawałki awokado, aby miąższ nie ściemniał. Pomidorki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na połówki.
Na dużym półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach porozkładaj przygotowane kawałki melona oraz awokado. Dodaj połówki pomidorków. Sałatkę posyp pokruszonym serem kozim.
Na sos wymieszaj olej z pozostałym sokiem wyciśniętym z cytryny oraz miodem. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz małą szczyptą cynamonu. Polej sałatkę. Udekoruj dowolnymi kiełkami (buraków, rzodkiewki, fasolki).
Czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 3,50 zł.
Dobry melon powinien być ciężki i delikatnie spękany przy szypułce. Intensywny zapach leżącego na sklepowej półce owocu może świadczyć, że jest on zbyt dojrzały.Źródło: Świat kobiety