Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 118
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 120
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 97
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22680
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 118
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 120
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 97
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22680
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami podgrzanego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, potrzymać w cieple do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aromatem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, puszyste żółtka, roztopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować na prostokąt.
Mak gotować, aż zmięknie. Osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce.
Bakalie namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, połączyć z wystudzonym makiem, miodem, cukrem, aromatem i masłem. Dodać białka ubite na sztywno. Na cieście rozprowadzić masę makową, zwinąć jak roladę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
ok. 115 minut.Źródło: Twoje Imperium