Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są przepyszne, miękkie i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczne. Można polać je polewą czekoladową lub kajmakową oraz dowolnie ozdobić. Tym razem przed pieczeniem posypałam babeczki ozdobami cukrowymi - tak lubi mój synek :)
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 166
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 166
Składniki
Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Wypełnić foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. Gotowe, wystudzone babeczki, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem.