Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki marchewkowe z mascarpone"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 302
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 302
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł.
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodajemy cynamon, suszony imbir i tartą gałkę muszkatołową. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy rózgą olej, jajka i cukier. Dodajemy startą marchewkę. Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami. Delikatnie mieszamy łyżką.
Ciastem napełniamy foremki do babeczek. Ustawiamy na metalowej kratce do pieczenia, którą umieszczamy w środkowej części piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem dekorujemy babeczki serkiem mascarpone, wyciśniętym ze szprycy do ubierania tortów, i spiralkami z marchewki, które można zrobić za pomocą kuchennej temperówki do cięcia w spiralę warzyw i owoców.
Wartość odżywcza jednej sztuki 106 kcal Białko 6,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 21 g.Źródło: Rewia