Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki marchewkowe z nutą imbirową"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7180
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 160
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 350
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7180
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 160
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 350
Składniki
W jednym naczyniu mieszamy suche : mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową.
Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, maślankę, jajko. Suche i mokre mieszamy.
Na koniec dodajemy startą na tarce marchewkę, starty imbir, otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami muffinkowej formy i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Zimne babeczki ozdabiamy kremem, na przykład z przepisu naszej ekspertki, Hanny Szymkiewicz (w ramce obok) i dekorujemy wiórkami z marchewki, listkami mięty itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki około 1,40 zł.
Do ciasta można dodać wiórki kokosowe.
Wartość odżywcza jednej sztuki 152 kcal Białko 5,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 32 g.Źródło: Rewia