Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z brokułami"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
Z mąki, jajka, masła i szczypty soli zagnieć twardsze ciasto, podziel je na 12 części. Foremki wysmaruj olejem i wylep je ciastem, formując 3-centymetrowy brzeg. Wylepione foremki wstaw do lodówki.
W tym czasie brokuł podziel na małe różyczki i krótko obgotuj w posolonej wodzie ze szczyptą cukru. Szynkę pokrój w paseczki. Marynowane grzybki opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osącz.
Foremki z ciastem wyjmij z lodówki i porozkładaj w nich szynkę, grzybki i brokułowe różyczki. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i serem startym na tarce z drobnymi oczkami. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Foremki ustaw na blasze i piecz około 25 minut w 160°C. Babeczki doskonale smakują i na ciepło, i na zimno.
Nasza rada: zamiast grzybków marynowanych do babeczek można włożyć suszone pomidory z zalewy.
<strong>: ok. 50 minut. Koszt porcji: ok. 1,40 zł. Ilość porcji: 12.</strong>Źródło: Kobieta i życie