Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy dobiega powoli końca ale to nie znaczy, że na blogu koniec truskawkowych przepisów. Babeczki (lub też muffinki) lubi chyba każdy. Niewielkie, poręczne, z sezonowymi dodatkami, z nadzieniem lub bez. Idealne do weekendowej kawy ale i kawy na szybko w pracy. Możecie wykonać je zarówno w wersji bez kremu jak i z kremem ale zapewniam was warto przygotować ich bogatszą wersję !
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7917
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 175
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 391
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7917
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 175
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 391
Składniki
Do miski wlewamy masło lub olej, następnie dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy mikserem lub w robocie. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie masę ucieramy- tylko do połączenia składników. Truskawki mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami każdą napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy krem. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz miętę. Całość ubijamy do połączenia składników. W razie potrzeby dosładzamy. Przygotowanym kremem nadziewamy zimne babeczki.
Babeczki dekorujemy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru (powinien być dość gęsty) oraz połówkami truskawek.