Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka benedyktyńska"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 520
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielone przyprawy i szafran wcześniej namoczony w spirytusie.
Ubij pianę z białek (powinna być lśniąca i sztywna). Do masy z żółtek dodawaj na zmianę po łyżce mąki i piany i delikatnie mieszaj.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy babkowej z kominkiem.
Piecz babę ok. godziny w temperaturze 160 st. C. Ostudzoną babkę możesz polać lukrem pomadkowym.Źródło: Olivia