Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem, cytryną i kurkumą miksujemy, suche składniki dodajemy, masę do formy przelewamy, pieczemy i lukrem mandarynkowym polewamy. Wg własnej inwencji ozdabiamy i piękną babkę na święta gotową mamy.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 154
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 154
Składniki
Dużą formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Suche składniki: mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do dużej miski wbić całe jajka, wlać olej, dodać cukier puder, kurkumę, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Miksować na wysokich obrotach ok. 8 min. Wsypać przesiane suche składniki, zmiksować 1 min. Masą przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia. Piec w 175°C ok. 35 min. Przed wyciągnięciem wykonać test suchego patyczka (wbić w ciasto długą wykałaczkę, jeśli ciasto się do niej nie przykleiło, babka jest gotowa). Odczekać 1-2 min i wyciągnąć z formy. Babkę polać lukrem, ozdobić wg własnego upodobania. Lukier mandarynkowy: cukier puder wsypać do miseczki, dodać 1-2 łyżki soku z mandarynki i za pomocą trzepaczki ucierać tak długo, aż powstanie gładki lukier. Jeśli jest za rzadki dodać cukru, a jak za gęsty to sok. Rada: żeby szybciej otrzymać gładki lukier, można całość podgrzać ok. 5 sek. w mikrofali.